فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 101 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی سجادی* صفحات 198-212

    تاریخ معماری لرستان همچنان آکنده از ابهام است. این ابهام افزون برکمی بررسی های انجام شده، به نظر ناشی از عدم مطالعات دقیق و هدفمند این آثار بوده است. امامزاده جعفر، نمونه ای از آرامگاه های با گنبد اورچین درمنطقه سردسیر بروجرد و درحاشیه فلات مرکزی ایران است که دارای مشخصه های معماری مناطق گرم و پرباران حوزه جنوب غرب ایران است. شواهد معماری و کتیبه ها، نشان از مداخلات فراوانی دارد که طی دوره های مختلف در بنا صورت پذیرفته و نظرات متفاوتی پیرامون بنا ارایه شده است و به همین خاطر شناخت ساختار اولیه و دوره های ساخت آن را ضروری می کند. بر این مبنا و با هدف شناخت هسته اولیه، مراحل ادواری توسعه و با این فرض که این بنا در دوران سلجوقی بنیان نهاده شده کوشش شده تا براساس مطالعات میدانی و کتابخانه ای و گمانه حفرشده و کتیبه نویافته، ساختار معماری و تغییرات سازه ای، مورد کنکاش مجدد قرارگرفته و با آثار مشابه مقایسه تطبیقی و به روش توصیفی-تحلیلی، مورد بحث واقع شود و برای این پرسش ها پاسخ درخوری پیدا کند که پلان و ساختار اولیه آن به چه شکلی بوده و در چه دوره ای بنیان نهاده شده است؟ گنبد اورچین آرامگاه از چه الگو و بناهایی اقتباس شده است؟ نتایج تحقیقات نشان می دهد که بنای اصلی ازنوع برج های آرامگاهی دوره سلجوقی با پلان هشت ضلعی بوده و دردوره ایلخانی با ایجاد پشت بند، هسته اصلی تقویت شده است. الگوی گنبد آن از گونه گنبدهای اورچین سروی شکل منطقه جنوب غرب ایران مانند گنبد شابوالقاسم دزفول اقتباس شده است.

    کلیدواژگان: امامزاده جعفر بروجرد، گنبد اورچین، گنبد مضرس، معماری آرامگاهی
  • محمدصادق اکرامی، محمد غلامعلی فلاح* صفحات 214-231

    هدف از تحقیق حاضر شناسایی خوشنویس اصلی و تاریخ گذاری کتیبه های نستعلیق جلوخان مسجد جامع عباسی (شاه یا امام) اصفهان است. جلوخان این بنا حاوی چهار قاب کتیبه نستعلیق است که در پژوهش های پیشین متن آن ها را خوانده اند، اما اصالت تاریخی آن ها را بررسی نکرده اند. در این تحقیق ابتدا اصالت تاریخی کتیبه های یادشده ازطریق بررسی و مقایسه این کتیبه ها با یکدیگر و نیز با کاوش در عکس های تاریخی سنجیده شده و سپس در باب خوشنویس اصلی و تاریخ آن ها بحث شده است. روش این تحقیق سندپژوهی باستان شناسانه است، و با به کارگیری ابزارهای مطالعه کتابخانه ای و بررسی میدانی و تحلیل عکس های تاریخی به پیش می رود. این تحقیق نشان می دهد که دو قاب کتیبه نستعلیق واقع بر بدنه شرقی جلوخان فاقد اصالت تاریخی است و ادیب مجلسی، خوشنویسی که امروزه رقم او بر این کتیبه ها مندرج است، نه خوشنویسی از روزگار صفویان، بلکه مربوط به روزگار معاصر است. در این تحقیق، با اتکا بر قراین و شواهد تاریخی، دو فرضیه درباره خوشنویس اصلی این کتیبه ها مطرح می شود. بنا بر فرضیه اول، که متکی بر فن ساخت و مقدمه رقم خوشنویس است، علی رضا عباسی و بنا بر فرضیه دوم، که متکی است بر شباهت کتیبه های موضوع بحث با کتیبه های نستعلیق ایوان شمالی صحن عتیق حرم امام رضا (ع)، محمدرضا امامی خوشنویس کتیبه های یادشده است. با اتکا بر این دو فرضیه و نیز سایر شواهد تاریخی، این تحقیق نشان می دهد که این کتیبه ها به ظن قوی به تاریخی نزدیک به سال 1025 یا در یکی از دو برهه 1038 تا 1040 و 1077 تا 1078 مربوط است.

    کلیدواژگان: مسجد جامع عباسی اصفهان، کتیبه نستعلیق، علی رضا عباسی، محمدرضا امامی، ادیب مجلسی
  • فرهاد عزیزی زلانی، شهریار ناسخیان* صفحات 232-255

    کشور ایران دارای آثار قابل توجهی از بناهای میراثی است که در دوره های مختلف ساخته شده اند و به کشور هویت فرهنگی و اجتماعی و شخصیت تاریخی ممتازی داده است. در این میان تعدادی از آثار چنان بی همتا و منحصربه فرد هستند که در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند. ایران با 26 اثر فرهنگی و طبیعی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو، جزو 10 کشور دارای بیشترین آثار ثبت شده جهانی است. باوجوداین به دلیل تعارض و چندگانگی شیوه های مدیریت و نبود اصول مدیریت حفاظت مبتنی برزمینه بومی، مسایل و مشکلات متعددی درزمینه حفاظت پایدار این آثار پدید آمده است. از این رو شناسایی و ارزیابی چالش های میراث جهانی کشور در گام اول یکی از اولویت های اصلی جهت فرایند مدیریت حفاظت از این آثار است. در این پژوهش تلاش شده تا به روش توصیفی- تحلیلی چالش های مدیریت حفاظت از میراث جهانی ایران احصا و تحلیل و ارزیابی شود. این پژوهش شامل داده های کتابخانه ای - اسنادی و میدانی است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش ها و ابزارهای مختلف تحلیل محتوا، کار میدانی و تحلیل آماری بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از شناسایی و ارزیابی چالش های مدیریت حفاظت ازطریق توزیع پرسشنامه میان مدیران میراث جهانی کشور و تحلیل های آماری نشان داد که از میان 54 چالش اصلی شناسایی شده، 18 چالش مربوط به زمینه فیزیکی، فنی و اجرایی، 6 چالش مربوط به زمینه اقتصادی و مالی، 7 چالش مربوط به زمینه اجتماعی-فرهنگی، 7 چالش مربوط به زمینه سیاسی، 6 چالش مربوط به زمینه قانونی و درنهایت 10 چالش نیز مربوط به زمینه محیطی مدیریت آثار است. به طوری که بیش از 50 درصد میراث جهانی کشور با همه چالش ها و بیش از 70 درصد نیز با بخش زیادی از این چالش ها مواجه هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت حفاظت، میراث فرهنگی، میراث جهانی، ارزیابی چالش ها
  • غلامرضا داوری*، سمیرا قره ایاقی، فرهاد آخوندی صفحات 256-274

    کشور ما ایران،  ازلحاظ میراث معماری و فرهنگی جزء چند کشور مطرح دنیاست و در منطقه پر خطر لرزه ای واقع شده است. ازاین رو، حفاظت و حراست از این بناها در برابر زلزله امری حیاتی است. ابتدایی ترین و شاید مهم ترین کار، شناخت اجزای سازه ای بنا، مشخصات مکانیکی مصالح و بررسی رفتار بنا در مقابل بارهای ثقلی و جانبی در جهات مختلف است. خانه قدکی از ساختمان های دوره قاجار بوده که با تغییر کاربری، به عنوان یکی از ساختمان های دانشگاه هنر اسلامی تبریز درحال استفاده است. این پژوهش بر ارزیابی لرزه ای این بنا متمرکز شده و روش های استحکام بخشی مناسبی را برای بهبود عملکرد لرزه ای آن پیشنهاد می کند. مطالعه بنا در سه مرحله صورت پذیرفت: پژوهشگران دانشگاه هنر تبریز برای حفظ اصالت بنا از آزمایش های غیرمخرب استفاده کرده اند و در این پژوهش از نتایج این آزمایشات که شامل مقاومت فشاری منشور بنایی و مدول الاستسیته است، استفاده شد. این مقادیر  به ترتیب برابر با 0.43 و 843.9 مگاپاسکال هستند. سپس تحلیل ایمنی لرزه ای توسط نرم افزار 3Muri، که از مدل قاب معادل برای مدل سازی دیوارهای بنایی استفاده می کند، انجام شد. شاخص ایمنی لرزه ای این بنا کمتر از 1 به دست آمد؛ چنانچه این شاخص کمتر از عدد 1 باشد، بیانگر آن است که سازه ایمنی لازم را ندارد. لذا سه راهکار برای استحکام بخشی این بنا پیشنهاد و توصیه شد که از هر سه روش به صورت هم زمان استفاده شود؛ این امر باعث افزایش شاخص ایمنی در جهات و سطوح عملکرد مختلف بین 2 الی 4.45 برابر شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی لرزه ای، طرح استحکام بخشی، مدل سازی عددی، شاخص ایمنی، 3Muri
  • مائده پورفتح الله، زهرا خصوصی ثانی*، آرمین متقی پورموسائی صفحات 276-291

    معماری بومی گیلان مجموعه ای از الگوهای متنوعی ست که با توجه به نیازهای ساکنین، آسایش حرارتی و اقلیم شکل گرفته است. در این معماری، سطوح بازشو و فضاهای نیمه باز از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و تا حد زیادی بر تنوع گونه های آن تاثیر گذاشته است. به نظر می رسد به جز مسایل اقلیمی، این عناصر بر تناسبات و زیبایی شناسی مسکن بومی گیلان تاثیرگذار بوده اند.  در این مقاله، به بررسی ارتباط بین این عناصر با تناسبات بصری و زیبایی شناسی از دید متخصصان در الگو خانه های گیلان مبتنی بر سه تقسیم بندی اقلیمی متفاوت شامل جلگه، کوهستان- کوهپایه و ساحلی می پردازیم. تناسبات به وسیله تحلیل سیستم های تناسباتی، مدول پایه، چندگانه و تناسبات طلایی و زیبایی شناسی براساس پنج متغیر تعادل، زیبایی، شفافیت، یکنواختی و وحدت، مورد بررسی قرارمی گیرد. یافته های تحقیق نشان می دهد که نمونه های اقلیم کوهستانی-کوهپایه ای بالاترین امتیاز را ازنظر متغیرهای زیبایی شناسی و همچنین سیستم ارزیابی تناسبات کسب کرده است.  همچنین خانه های منتخب هر دسته بندی شامل خانه مرادی (بخش جلگه)، بهزادی (بخش کوهپایه) و خانه موسوی (بخش ساحلی) است که هر دو امتیاز ارزیابی را کسب کرده اند.

    کلیدواژگان: معماری گیلان، بازشو، فضای نیمه باز، تناسبات، مسکن بومی
  • معصومه برسم*، یوسف فاریابی صفحات 293-311

    هنر صخره نگاری از دیرباز مورد توجه جوامع انسانی بوده است. یکی از مناطق شاخص این هنر، تنگ موردان شهرستان فاریاب در جنوب استان کرمان است. در مسیر این دره نقوش متنوعی نقر شده که شامل نقوش انسان، عقرب، سگ، بز، پرنده، ماهی، پلنگ، شیر، ماه و نقوش مبهم روی صخره ها و یا سنگ های بزرگ حاشیه رودخانه است. برای درک مفاهیم و معانی این نقوش نیاز به شناخت مولفه های نمادینی است که روزگاری همانند زبان کلامی، معنایی مشخص در فرهنگ های کهن داشته اند. به نظر می رسد هنرمندان این تنگه درصدد بازگویی روایاتی بوده اند. هدف اصلی این پژوهش دسته بندی نقوش صخره ای تنگ موردان و تحلیل معنای آن ها براساس روش آیکونوگرافی است و در پی پاسخ به این سوال است که نقوش سنگ نگاره های تنگ موردان از منظر آیکونوگرافی چه معنا و مفهومی می تواند داشته باشند؟ در این راستا آیکونولوژی می کوشد این مولفه های نمادین را که به صورت مکرر دیده می شوند با روشی علمی تفسیر نماید. رویکرد پژوهش تاریخی - تحلیلی و مستند نگاری نقوش، به صورت میدانی و کتابخانه ای انجام پذیرفته که بر مبنای بررسی جزییات و سبک ترسیمی نقوش است. تاکنون امکان تاریخ گذاری دقیق این نقوش به کمک روش های آزمایشگاهی میسر نشده؛ اما نگارندگان با رهیافت سنتی مقایسه ای و تحلیل محتوای نقوش، آن ها را معرفی و تاریخی نسبی را مطرح کرده اند.

    کلیدواژگان: آیکونوگرافی، نقوش صخره ای، تنگ موردان، فاریاب، استان کرمان
  • فضه رحیمی*، علیرضا رازقی صفحات 312-330

    هویت ازجمله مفاهیمی است که دارای گستره معنایی وسیعی در علوم انسانی است و در بیشتر شاخه های مختلف علوم انسانی ازجمله روان شناسی، جامعه شناسی و فلسفه مورد مطالعه پژوهشگران است. اهمیت این موضوع از آن جهت است که نمی توان فرد یا شییی را یافت که فاقد هویت باشد. بر این اساس مقاله حاضر نتایج حاصل مطالعات انجام شده با چهارچوب نظری هویت اجتماعی، شاخه علوم اجتماعی در اسناد بین المللی مرتبط با حفاظت و مرمت آثار تاریخی فرهنگی است. در این پژوهش روش پژوهشی تحلیل محتوا انتخاب شد تا بتوان تعداد زیادی از اسناد مرتبط را تحلیل کرد. اسناد مورد بررسی 28 سند بین المللی مربوط به سال های 1969 تا 2023 است. به منظور مفهوم شناسی هویت و رابطه آن با حفاظت و مرمت آثار تاریخی فرهنگی، متن اسناد به صورت دقیق مطالعه و سپس کدگذاری و مقوله بندی شدند. این امر کمک میکند موضوعات مربوط به مفهوم هویت دقیق تر و سریع تر استخراج و تحلیل شوند. نتایج تحلیل محتوای انجام شده در این اسناد، در دو شاخه اصلی تعریف هویت و رابطه هویت و حفاظت طبقه بندی شدند؛ همچنین نتیجه مطالعات در این پژوهش بیان می کند که بین حفاظت - مرمت ویژگی های هویتی اثر رابطه دوسویه برقرار است؛ زیرا هریک بر دیگری تاثیر می گذارند، بنابراین با شناخت ویژگی های هویتی اثر و تعریف آن می توان از آن به عنوان ابزاری برای تعیین خط مشی حفاظت و مرمت آثار تاریخی فرهنگی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هویت، حفاظت، تحلیل محتوا، اسناد بین المللی، میراث فرهنگی
|
  • Ali Sajadi* Pages 198-212

    The history of architecture in Lorestan remains shrouded in ambiguity. This uncertainty likely stems from the lack of comprehensive and targeted studies on its architectural heritage. The Ourchin dome of Imamzadeh Ja‘far, located in the cold region of Borujard, possesses   architectural characteristics typically found in the warm and rainy regions of southwestern Iran. Both architectural evidence and inscriptions suggest numerous interventions in the building across different periods. Therefore, studying this architectural monument in depth is crucial. With this objective and the assumption of a Seljuk period foundation, efforts were made to investigate the early period, construction stages, and pattern of the Imamzadeh Ja‘far tomb’s Ourchin dome. Through an examination of the architectural structure, archaeological excavations, inscriptions, and comparative analyses with similar structures, the research aimed to re-evaluate the building’s structural changes and identify its construction periods using a descriptive/analytical methodology. Key questions addressed  included the tomb's basic plan and structure, construction timeframe, and the nature of its Ourchin dome design.
    The research concluded that the main building originated as a Seljuk-era tomb tower with an octagonal plan. Subsequently, during the Ilkhanid period, the structure was reinforced with the addition of buttress. Interestingly, the dome pattern drew inspiration from the cypress-shaped Ourchin domes prevalent in southwestern Iran.

    Keywords: Imāmzādeh Ja‘far, Boroujerd, Ourchin Dome, Muzrasi dome, Tomb architecture
  • Mohammad Sadeq Ekrami, Mohammad Gholamali Fallah* Pages 214-231

    The purpose of this research is to identify the original calligrapher and date the Nastaliq inscriptions on the portal of the Masjed-e Jame-e ʿAbbāsi (Imam or Royal Mosque) of Isfahan. The portal walls of this building contain four Nastaliq inscriptions. The text of these inscriptions has been read in previous studies, but their historical authenticity has not been investigated. In this research, by examining and comparing these inscriptions with each other and also by exploring historical photographs, the historical authenticity of the mentioned inscriptions has been investigated. Then the original calligrapher and their exact date have been discussed. The method of this research is archaeological document research, and it proceeds with library study and field investigation, and analysis of historical photos. This research reveals that the two frames of the Nastaliq inscription on the eastern wall of the portal are not historically authentic, and Adib Majlisi, the calligrapher whose name is on these inscriptions today, is not a calligrapher from the Safavid period, but a contemporary one. Also, relying on historical evidence, this research proposes two hypotheses about the original calligrapher of these inscriptions. The first hypothesis, relying on the construction technique of the inscriptions and also components of the calligrapher's signature, introduces Alireza Abbasi as the calligrapher of the inscriptions. The second hypothesis, relying on the similarity of the Nastaliq inscriptions of the northern porch of the Atiq courtyard of Imam Reza's (AS) shrine with the inscriptions under discussion, introduces Mohammad Reza Emami as the calligrapher of the mentioned inscriptions. Based on these two hypotheses as well as other historical evidence, this research dates these inscriptions around 1616 or to one of two periods, from 1629 to 1631 or 1666 to 1667.

    Keywords: Masjed-e Jame-e ʿAbbāsi of Isfahan, Nastaliq Inscription, Alireza Abbasi, Mohammadreza Emami, Adib Majlesi
  • Farhad Azizi Zallani, Shahriar Nasekhian* Pages 232-255

    Iran has a significant number of cultural heritage properties, built in different periods, which have given the country a cultural and social identity and a privileged historical character. Some of these properties are unparalleled in their values so that they have been inscribed in the World Heritage List. With 26 cultural and natural WHs, Iran is among the top ten countries with the most inscribed World Heritage Sites. However, due to the conflict and multiplicity of management methods and the lack of conservation management principles based on the indigenous context, many issues and problems have arisen concerning the sustainable protection of the mentioned sites. Therefore, identifying and evaluating the Iran's world heritage challenges in the first step is one of the main priorities for the process of their conservation management. This research has tried to analyze and evaluate the challenges of Iran's world heritage preservation management using a descriptive-analytical method, and it includes library-documentary and field data. Different methods and tools of content analysis, fieldwork and statistical analysis have been applied to analyze the findings. The results from identifying and evaluating the challenges of conservation management through the distribution of questionnaires among the World Heritage Site Managers and statistical analysis indicated that out of the 54 identified main challenges, 18 challenges related to the physical, technical and executive context, 6 challenges related to the economic and financial context, 7 challenges related to the socio-cultural context, 7 challenges related to the political context, 6 challenges related to the legal context and finally 10 challenges are related to the environmental context of sites management. So that more than 50% of the country's World Heritage Sites face all challenges and more than 70% also meet many of these challenges.

    Keywords: Conservation Management, Cultural Heritage, World Heritage, challenges analysis
  • Gholamreza Davari*, Samira Ghareayaghi, Farhad Akhoundi Pages 256-274

    Iran is among top countries worldwide in terms of architectural heritage, and it has been located in an earthquake-prone region. To this end, preservation of historical buildings is of critical importance. The first task to address this issue is to determine the structural elements of the building as well as the mechanical properties of its materials and evaluate its response to earthquakes. The Ghadaki house is attributed to the middle period of the Qajar era in the nineteenth century and was recently included in the group of buildings belonging to Tabriz Islamic Art university. This research is focused on the seismic assessment of this structure and proposes appropriate retrofitting methods to improve its seismic performance. The subject is studied in three main steps;The researchers of Tabriz Art University have used non-destructive tests to preserve the originality of the building, and in this research, the results of these tests, which include the compressive strength of the building prism and the modulus of elasticity, were used. These values are equal to 0.43 and 843.9 MPa respectively. Then, a seismic safety analysis has been performed by 3Muri software, which uses an equivalent frame model to model masonry walls. The seismic safety index of this building was obtained to be less than 1, which means the structure lacks enough safety. In the last step, we propose three different methods for retrofitting and it was recommended to use all three methods simultaneously, which results in an improved seismic safety index lying between 2 and 4.45.

    Keywords: Seismic analysis, Retrofitting scheme, Numerical modelling, Safety index, 3Muri
  • Maedeh Pourfathollah, Zahra Khsousi Sani*, Armin Mottaghi Pourmosai Pages 276-291

    The architecture of Guilan is a collection of diverse patterns that have evolved based on the needs of the inhabitants, thermal comfort, and climate. In this architecture, open levels and semi-open spaces hold significant importance and have greatly influenced the variety of its forms. It appears that, apart from climatic considerations, these elements have had an impact on the proportionality and aesthetics of Guilan's indigenous housing. In this article, we examine the relationship between these elements and visual proportionality and aesthetics, as perceived by experts, in the patterned houses of Guilan based on three different climatic divisions: plain, mountainous-hillside, and coastal. Proportionality is examined through the analysis of proportional systems, basic modules, multiple proportions, and the golden ratio, while aesthetics are assessed based on five variables: balance, beauty, transparency, uniformity, and unity. The research findings indicate that mountainous-hillside climate samples have achieved the highest scores in terms of aesthetic variables and the system for evaluating proportionality. Additionally, the selected houses from each category include Moradi House (plain area), Behzadi House (mountainous-hillside area), and Mousavi House (coastal area), all of which have obtained high evaluation scores.

    Keywords: Guilan architecture, openings, semi-open spaces, proportions, indigenous housing
  • Masoumeh Barsam*, Yosof Faryabi Pages 293-311

    The art of petrolyphs has been intrest to human societies for a long time. One of the prominent areas of rock art in the south of Kerman province is Tang Mordan in Faryab city. On the way to this valley, various motifs have been carved, including human, scorpion, dog, goat, bird, fish, leopard, lion, moon and obscure motifs. There are engravings on the rocks or big stones of the riverside, which seems that the artists of this gorge intended to tell stories. In order to understand the concepts and meanings of these motifs, it is necessary to know the symbolic components that once had a specific meaning in ancient cultures, just like verbal language. and interpret with a scientific method. The main goal of this research is to classify Tang Mordan rock motifs and analyze their meaning based on the iconographic method, and it seeks to answer the question, what is the meaning and concept of the Tang Mordan petroglyphs from the point of view of iconography? The research method for documenting the motifs is field and library observation with a historical and analytical approach, based on examining the details and drawing style of the motifs. So far, it is not possible to accurately date these motifs with the help of laboratory methods, and only with the traditional comparative approach and content analysis of the motifs, a relative history for these motifs can be proposed.

    Keywords: iconography, rock motifs, Teng Mordan, Faryab, Kerman province
  • Fazeh Rahimi*, Alireza Razaghi Pages 312-330

    Identity is one of the concepts that has a wide range of meaning in human sciences and is studied by researchers in most different branches of human sciences including psychology, sociology and philosophy. The importance of this issue is that it is impossible to find a person or an object that lacks identity. Based on this, the current article is the results of the studies conducted with the theoretical framerelic of social identity, the branch of social sciences in international documents related to the preservation and restoration of historical-cultural monuments. For this purpose, the research method of content analysis was chosen to be able to analyze a large number of related documents. The documents under review are 28 international documents related to the years 1969 to 2023. In order to conceptualize identity and its relationship with the protection and restoration of historical-cultural relics, international documents in the field of cultural heritage were analyzed. The documents were coded and categorized, this helps to extract and analyze issues related to the concept of identity faster and more accurately. The results of the content analysis carried out in these documents are in the two main branches of identity definition and the relationship between identity and protection. This issue helps to define the identity of a historical-cultural relic and use it as a tool to determine the policy of protection and restoration of historical works. used culturally. The results of the studies in this research state that there is a two-way relationship between preservation and restoration and the identity characteristics of the work. Each one affects the other, so by studying the identity characteristics of the work and its definition, it can be used as a tool to determine the policy of protection and restoration of historical-cultural works.

    Keywords: identity, conservation, restoration, content analysis, international documents, cultural heritage